Angst voor het onbekendeAngst voor het onbekende.


Wat vind ik het toch jammer dat sommige mensen geloven dat er ‘dolende’ zielen zijn die ‘niet weten hoe ze naar het licht moeten’.

Nu ik mij al een aantal jaren verdiep in de spirituele wereld, de wereld waar onze ziel vandaan komt en waar we na dit leven weer naartoe gaan, door te ervaren, te lezen, te voelen, de readingen die ik heb mogen ontvangen en ik zelf ook mijn eerste stapjes in het mediumschap heb gezet, kan ik maar tot één conclusie komen:


Echt iedereen die overlijdt, is -flits- van het ene op het andere moment in het licht, de spirituele wereld, het ongeziene veld, aan de andere kant van de sluier of hoe je het wilt noemen.

Geen ziel blijft achter om rond te dolen of levende mensen het leven zuur te maken of ‘in hun aura te kruipen.’


Dat een overledene zelfs ‘wanhopig, angstig of boos of eenzaam’ zou zijn of in een ‘schemergebied’ zou leven omdat hij of zij het licht niet kan vinden; hoe verontrustend is dat als je zelf net iemand hebt verloren en je zorgen maakt over je dierbare, en of die wel ‘goed is aangekomen.’

Echt, iedereen die is overleden, onder welke omstandigheden dan ook, is direct in het licht. Sterker nog, je wordt met liefde geholpen, ‘gehaald’ door je al overleden dierbaren.

Er zijn veel getuigenissen te vinden over mensen die op hun sterfbed in verrukking omhoog reiken en de naam van een al overleden geliefde uitspreken.


Inderdaad, sommige mensen voelen kou of merken een ‘aanwezigheid’ Sommige gevoelige mensen(kinderen) zien of horen zelfs een overledene.

Het gaat dan niet om een ‘entiteit’(wat ik persoonlijk een onpersoonlijk, liefdeloos woord vind)

Het gaat juist om een liefdevolle aanwezigheid, een dierbare of iemand anders die zich verbonden met je voelt, die ziet dat iemand ‘openstaat’ en dus ontvankelijk is voor de spirituele wereld.

Soms is dat omdat diegene zoveel van je houdt en je wil laten weten dat hij of zij bij je is.

Of omdat jij of iemand in je gezin een moeilijke periode doormaakt en ze je willen bijstaan.

Soms worden mensen bang als ze iets ervaren. Deze angst linken ze dan onterecht aan de spirituele wereld. Hun eigen angst kan dan de overhand nemen, en zo groot worden dat ze alleen deze angst voelen en niet openstaan voor de goedbedoelde liefdevolle aanwezigheid van hun dierbare.


En ik snap dat best, contact met een overledene kan heel overweldigend aanvoelen. En omdat we al levenslang worden bang gepraat vanuit de kerk of vanuit enge films kan die angst een eigen leven leiden.

Toen ik zelf rond mijn twintigste voor het eerst contact maakte met mijn gids (een begeleider uit de spirituele wereld) wist ik helemaal niets van de spirituele wereld en werd ik ook weleens angstig, achteraf vooral omdat ik niet goed wist wat er gebeurde.

Ik heb het toen een hele poos achter me gelaten, tot mijn interesse weer werd gewekt door ervaringen met mijn eigen overleden familieleden en ik mij echt ging verdiepen in de spirituele wereld en hierover ook uitleg kreeg van verschillende docenten mediumschap.

Ik kan nu alleen maar zeggen dat het vooral liefde is wat ik ervaar wat er vanuit die wereld komt.


Niemand kan in je aura meeliften of je ‘bezitten’. En wat je soms in ‘spook’huizen kan voelen is de energie die je kunt oppikken omdat er in het verleden bijvoorbeeld nare dingen zijn gebeurd wat gepaard ging met veel angst. Dat zou je kunnen voelen. En als je die angst blijft voeden met je eigen angstgedachten, wordt die energie van angst alleen maar zwaarder.


Een huis ‘reinigen’ om van ‘entiteiten’ te verlossen? Ik heb er mijn vraagtekens bij. Het negatieve zit allemaal in onszelf en de angst die we voelen voor het onbekende.

Een raam openzetten, een licht en fris interieur, vrolijke muziek opzetten, opruimen, lekker poetsen, je omringen met positief ingestelde mensen maakt dat je je prettig voelt en geeft je een positieve boost.

Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe prettiger jouw huis aanvoelt. En hoe blijer jouw overleden dierbaren zijn. Want dat is echt het enige dat ze willen. Dat jij je fijn en gelukkig voelt. En dat je weet dat ze je omringen en je waar nodig steunen. In liefde..